Przepis na Kanapki pasztetem

Składniki

  • 60 dag wieprzowiny (pół na pół tłustego boczku i chudej łopatki)

  • 60 dag wołowiny (np. szponder)

  • 60 dag płucek cielęcych z sercem

  • 30 dag wątroby wieprzowej

  • 4 marchewki

  • 2 pietruszki

  • 2 cebule

  • 2 jajka

  • ziele angielskie, liść laurowy, pieprz w ziarnach

  • sól, pieprz, imbir, gałka muszkatołowa

  • Przygotowanie krok po kroku:

    • Każdy rodzaj mięsa trzeba udusić (albo ugotować, np. w szybkowarze) oddzielnie: wołowinę w jednym garnku (dłużej), wieprzowinę w drugim. Do każdego rodzaju mięsa trzeba dodać warzywa: po dwie marchewki, jednej pietruszce, cebuli, do tego ziele angielskie, listek laurowy i ziarna pieprzu. Nie solimy mięs!

    • W osobnym garnku gotujemy płucka: najpierw należy je obgotować dwa razy, za każdym razem wylewając wodę, potem gotować ok. godziny.

    • Na odrobinie oleju podsmażamy wątróbkę, dolewamy trochę wody i także dusimy.

    • Miękkie mięsa wyjmujemy, warzywa odkładamy, a wywar z nich zlewamy do jednego naczynia – będzie potrzebny. Mięso zostawiamy do następnego dnia.

    • Kroimy mięsa na kawałki. Uwaga – z płucek należy powycinać chrząstki!

    • Mielimy mięso w malakserze (albo przepuszczamy 2 razy przez maszynkę) na gładką masę. Po przełożeniu jej do miski wbijamy jajka, po czym dolewamy wywar z mięs. Musi go być tyle, by masa była rzadka (podczas pieczenia woda paruje!).

    • Teraz przyprawy: niezbędny jest imbir, starta gałka muszkatołowa, sól i pieprz. Warto próbować masę i doprawiać ją dowolnie, ale lepiej, by miała dość ostry, wyrazisty smak. (Jak przyprawiać świąteczny pasztet? Sprawdź tutaj.)

    • Blachę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą (ta ilość wystarcza na tortownicę śr. 25 cm). Wstawiamy pasztet do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 st. Po godzinie jest gotowy

    • .



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl